Femmieke Jonkman, directeur van de Sint-Odradaschool in Alem, staat vijf dagen in de week voor de klas. Aan haar eigen werk, dat ze eigenlijk in deeltijd doet, komt ze op school niet meer toe. ,,Dit is niet lang meer vol te houden.”
De kleine school in Alem valt onder de koepel Bommelerwijs, met nog vijf scholen in de Bommelerwaard. Voor het eerst hield Bommelerwijs dinsdag een wervingsbijeenkomst om mensen warm te maken voor een baan in het onderwijs.
Opfriscursus
De scholen richten zich niet alleen meer op pabostudenten die net zijn afgestudeerd of nog moeten afstuderen. Ook mensen die van baan willen veranderen en mensen die ooit in het onderwijs hebben gewerkt, zijn nu een belangrijke doelgroep. ,,Die bieden we een programma aan om de drempel voor een overstap of een herstart zo laag mogelijk te maken”, vertelt directeur Jonkman. ,,Voor degenen die al een tijdje niet meer voor de klas hebben gestaan, is er een opfriscursus. En ze kunnen een tijdje meedraaien om weer feeling te krijgen met het werk en de nieuwe technieken. Want ook onze school heeft digiborden.”
Lees verder onder de foto.
De oud- of ex-onderwijzers krijgen naast de stage een bijscholing bij Fontys Pabo. De mensen die van baan willen veranderen, de zogeheten zij-instromers, krijgen na het behalen van een tijdelijke bevoegdheid een stageplek en kunnen over de schouders meekijken van ervaren leerkrachten.
Meer zingeving
Het Bommelerwijs Event trok aardig wat belangstellenden naar Zaltbommel, zoals Mara uit Den Bosch. ,,Ik droomde er vroeger al van om juf te worden”, zegt ze, na te zijn bijgepraat door John Leijdekkers, oud-directeur van de Deken Wehmeijerschool in Velddriel en nu begeleider van afgestudeerden op de Bommelerwijsscholen. Mara heeft een hbo-opleiding achter de rug voor een commerciële baan en zoekt naar eigen zeggen ‘meer zingeving’.
Ik droomde er vroeger al van om juf te worden
Mara uit Den Bosch, Belangstellende van Bommelerwijs Event
In de hal van de Franciscusschool in Zaltbommel konden de belangstellenden zich oriënteren bij de zes scholen, die allemaal zo hun eigen karakter hebben. De problemen die de scholen ondervinden, zijn vergelijkbaar met die in Alem: als de nood hoog is, word je creatief. Maar aan het eind van het liedje, gaat het wel ten koste van andere activiteiten.
Jonkman van de Odradaschool noemt het hoogstnoodzakelijk dat er creatief moet worden gezocht naar nieuw bloed. ,,Wij werken tot we er bij neervallen en aan lapwerk bij het dichten van de gaten hebben we niets. We moeten nog actiever dan anders op zoek. Als we de werving niet anders dan anders aanpakken, dan hebben we over een of twee jaar echt een dik probleem.”
Wij werken tot we er bij neervallen en aan lapwerk bij het dichten van de gaten hebben we niets
Femmieke Jonkman, Directeur van de Sint-Odradaschool in Alem
Rob Blatter, voorzitter van Bommelerwijs, ziet nu dat de krapte met kunst-en-vliegwerk kan worden opgelost. Het is elders ernstiger. ,,Ik weet dat een grote scholenkoepel in Den Bosch, ik ga niet zeggen welke, serieus overweegt om volgend schooljaar een vierdaagse schoolweek in te voeren.
Diploma zoek
Evelien van Setten uit Zaltbommel zou graag aan de slag willen in het onderwijs. ,,Maar hier houdt het op", is haar opmerkelijke vervolg. De wil is er, maar haar diploma is zoek. Ze studeerde in 1996 af aan de heao van Fontys in Eindhoven. En zonder dat papiertje neemt de pabo in Den Bosch haar niet aan. Opmerkelijk, want ook dat is een school van Fontys.