De Franciscusschool is een katholieke school met een open karakter. Alle kinderen zijn welkom, ongeacht geloof, ras of levensovertuiging ervan uitgaand dat de christelijke normen en waarden worden gerespecteerd. We leren de kinderen om, met aandacht voor ieders waarden en normen, respectvol met elkaar om te gaan. Er is aandacht voor Kerst en de vastentijd, bijbelverhalen, andere Christelijke feesten, Islamitische feesten en overige wereldgodsdiensten. Alle leerlingen nemen deel aan deze onderwijsactiviteiten.
In de groepen 1 t/m 8 integreren we levensbeschouwelijke- en burgerschaps thema's in onze thematische werkwijze van het ontwikkelingsgericht onderwijs in de groepen 1 tot en met 4 en in het aanbod van het International Primary Curriculum (IPC) waar de groepen 5 tot en met 8 mee werken.
Met OGO en IPC werken kinderen op onze school voortdurend aan actief burgerschap. Dat doen ze vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden wereldburgerschap en Mens & Samenleving. Hiermee ontdekken leerlingen hun eigen nationale en culturele identiteit en leren zij samenleven met andere nationale en culturele identiteiten. Vanuit dit perspectief komen ook grote mondiale kwesties als wereldvrede, duurzaamheid en armoedebestrijding aan bod. Leerlingen krijgen voortdurend een wisselend perspectief aangeboden en ontdekken zo zelf overeenkomsten en verschillen tussen culturen en landen.
Onze wettelijke burgerschapsopdracht is inhoud te geven aan: |
Overkoepelende thema's binnen ons burgerschapsonderwijs zijn:
Bron: - Handreiking burgerschap, inhoudskaarten, bouwstenen en burgerkaartenspel. (z.d.). SLO. https://www.slo.nl/thema/meer/burgerschap/handreiking-burgerschap-bouwstenen/ - Staatsblad 2021, 321 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen. (2021, 2 juli). https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-321.html
|