Samen jouw kwaliteiten ontdekken en ontwikkelen

Interview leerkrachten

Isabelle (leerkracht kleuterklas 1-2, negen jaar werkzaam op de Franciscusschool)

 

‘Wij zijn een heel betrokken, kwalitatief team en geven betekenisvol onderwijs.’

 

Wat vind je het fijnste moment van de dag met je klas?

 

Als ik 's ochtends iedereen blij binnen zie komen. Ik geniet er van als ik zie dat kinderen zich fijn voelen en zin in de schooldag hebben! Maar ik maak ook even tijd voor individuele aandacht als ik zie dat een kind zich minder fijn voelt. Het is prettig om te voelen dat ik er voor ze ben.  

Isabelle

 

Op welke manier, passend bij het OGO-onderwijs, wordt er op de Franciscusschool invulling gegeven aan de inhoud van het (kleuter)onderwijs?

 

Het kleuteronderwijs op de Franciscusschool wordt volledig vormgegeven door middel van OntwikkelingsGericht Onderwijs. We willen er vooral voor zorgen dat de kinderen sterke basiskenmerken ontwikkelen. Daar bedoelen we mee dat kinderen emotioneel vrij zijn, zelfvertrouwen hebben en nieuwsgierig zijn. Door als leerkracht goed te observeren en mee te spelen, proberen we kinderen steeds een stapje verder te helpen in hun ontwikkeling op verschillende gebieden. Er wordt gewerkt met thema’s en spelactiviteiten, er zijn diverse hoeken in de klas (thema, huis, bouw). Het OGO gaat er vanuit dat je via spel veel leert. Deze spelsituaties moeten de werkelijkheid nabootsen, want kinderen willen meedoen in de echte wereld. Door het spelen op school, leren ze omgaan met de echte wereld. Het sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Het nodigt ook uit om te handelen en om interacties te hebben met anderen. Er worden geregeld uitstapjes ondernomen naar de ‘echte wereld’, zoals bijvoorbeeld naar de fietsenmaker, bij de Waal boten kijken, naar de bakker, opticien, het theater, de markt of galerie.

 

Klik hier om het hele interview te lezen.

 

Annelies (leerkracht groep 7, talentgroep, 22 jaar werkzaam op de Franciscusschool)

 

‘Je mag op de Franciscusschool zijn wie je bent.’

 

Wat vind je het leukste moment van het schooljaar met je klas?

 

Sinterklaas en Kerst; het vieren van een feestje samen! Maar ook het vieren van mijn verjaardag is leuk, lekker met elkaar in gesprek en iets leuks doen.

 

Annelies

 

Hoe wordt er op de Franciscusschool invulling gegeven aan het onderwijs? Je bent zelf leerkracht van de talentgroep binnen school, wat is de kracht en meerwaarde van deze werkwijze voor de leerlingen?

 

We hebben kinderen die extra hulp nodig hebben met het leren beheersen van de basisstof. Maar ook kinderen die meer behoeften hebben. Die krijgen extra onderwijs aangeboden.

We hebben op school een talentgroep (10-15 kinderen vanaf groep 3), een wisselende groep kinderen, met wisselende onderwerpen. Zo kunnen we middels spel vaardigheden oefenen die nodig zijn om te kunnen leren (executieve functies). Maar ook Spaanse of Franse les kan aangeboden worden, evenals eenzelfde thema als in de klas of filosofie. 

 

Klik hier om het hele interview te lezen

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren